Rondvaart Amsterdam / Zaandam voor groepen - Rondje Pampus

Programma/vaartijden:

10.00 uur start programma

Vanuit Amsterdam of Zaandam stapt u tegen 10.00 uur aan boord van één van onze Moby schepen. De kapitein en bemanning verwelkomt u en zet koers over ’t IJ naar de Oranjesluizen om te schutten richting het IJmeer, waar centraal gelegen tegenover Muiden en het “Buiten IJ” het forteiland Pampus is gebouwd.

Ondertussen serveert de bediening 2x kop koffie/thee en vers banketbakkers gebak. Zulks smaakt voortreffelijk op het water. Na ongeveer 5 kwartier uur varen doemt het forteiland Pampus voor u op. De kapitein vaart om het hele eiland heen en vertelt u over de roemruchte geschiedenis van het forteiland.

In vroeger eeuwen lagen schepen letterlijk voor Pampus.  Het IJsselmeer - toen nog Zuiderzee - was de enige toegang tot de Amsterdamse haven. In de middeleeuwen toen de schepen nog niet zo groot waren, konden ze langs het eiland varen. In de 17e eeuw ten tijde van de VOC werden de zeeschepen steeds groter. Ze kregen meer diepgang en dreigden in het zand te blijven steken. Vandaar de uitspraak.

In 1887 werd een fort op Pampus aangelegd en maakte het eiland deel uit van de Stelling van Amsterdam. (De Stelling van Amsterdam is een verdedigingskring rond de hoofdstad Amsterdam welke tussen 1880 en 1920 door het Departement van Oorlog is gebouwd. Het omvat onderwaterzettingen en 36 forten, twee kustforten, twee vestingen, drie batterijen en twee kustbatterijen.) Deze verdedigingslinie werd aangelegd uit bezorgdheid over de Frans-Duitse oorlog van 1870-1871.

Het gebied buiten de linie kon onder water worden gezet, waardoor de stad een onneembare vesting zou worden. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was een regiment van 200 soldaten op Pampus gelegerd. Nederland bleef neutraal. Het regiment vertrok. Er bleef alleen een fortwachter op het eiland achter.

In de Tweede Wereldoorlog heeft de Stelling van Amsterdam geen militair strategische betekenis meer door de komst van vliegtuigen. In 1952 werd Fort Pampus opgeheven als vestingwerk. Op enkele proefschoten na is er nooit een schot gelost vanaf het eiland.

13.00 uur Terugkomst en ontscheping.

Prijs: € 29,50 p.p. (Let op: al te boeken vanaf 40 passagiers)

Meerprijs Captains Lunchbuffet aan boord: vanaf € 15,50 p.p., info bij catering.

Havengelden bij vertrek Zaandam (vanuit eigen haven met voldoende P.) is inclusief.

Havengelden Amsterdam voor reserveren van uw op- en afstaplocatie: € 135,00 incl. BTW.

Het forteiland Pampus

Partyrederij Tisset

Correspondentieadres:
Rederij Tisset B.V.
Lindenlaan 122
1815 HJ Alkmaar

K.v.K.: 39049901

Bezoek/bezichtiging Moby Queen of Moby King:

Na telefonische afspraak:
Bel 072-507 1225

Direct doorgaan naar: